Proiectarea structurilor de pamant armat pe termen lung

De Craig Roberts, P.E., în 03.08.2021 07:25:53

Evaluarea performanței pe termen lung a geogrilei utilizate în zidurile si taluzurile de pamant armat este crucială, unele structuri având o durată de viață de până la 120 de ani.

Spre deosebire de drumuri, care trebuie să susțină constant sarcini variabile, structurile de pamant armat sunt de obicei supuse la încărcări permanente pe toata durata lor de viata. Ca urmare, proiectarea unei structuri și a componentelor portante ale acesteia (inclusiv a geogrilelor) trebuie să reflecte acest lucru.

Rezistenta la fluaj

Polimerii utilizați în geogrile sunt viscoelastici, ceea ce înseamnă că rezistența și rigiditatea lor sunt afectate de temperatură și de frecventa sau durata unei sarcini.

Rezistența la fluaj poate fi evaluată prin supunerea geogrilelor la încărcare pe termen lung. Acest lucru se realizează într-un mediu controlat de laborator, prin sustinerea de catre geogrila a unor greutăți de dimensiuni diferite, în condiții de temperatură controlată.

Testele pot varia ca durată, în funcție de sarcini și cerințe, dar Tensar are multe incercari care durează peste 12 ani (sau mai mult de 100.000 de ore). Acest lucru oferă date reale de testare care se află într-un ciclu de 1.000.000 de ore, oferind încredere în predicțiile de rezistenta la fluaj pe durata a 120 de ani.


Ground Coffee – Episodul 4. Andrew Lees vizitează „laboratorul de torturare a geogrilei ” (cunoscut sub numele de unitatea de testare a fluajului), la Centrul Tehnic Tensar din Blackburn

Rezistența la fluaj este utilizată pentru a calcula rezistența pe termen lung (LTDS), adica rezistenta prevazută a geogrilei la sfârșitul duratei sale de exploatare (de exemplu, 120 de ani). Rețineți că factorii de reducere parțială - inclusiv efectul degradării chimice si biologice, a temperaturii pamantului și deteriorării instalației se aplică rezistenței la fluaj în calculele LTDS.

Performanta pe termen lung a geogrilelor Tensar

Geogrilele Tensar RE500 au fost acreditate HAPAS (Plan de aprobare a produselor autorității autostrăzilor), permițând proiectarea și specificațiile acestora în structurile autostrăzilor și culeelor de pod, ca parte a unui sistem TensarTech cu o durată de viață de 120 de ani. De asemenea, ele sunt recunoscute pentru utilizare în lucrari de terasamente cu o durată de viață proiectata de 60 de ani.

Cititi si:

Ce este o structura din pamant armat?

Subiecte:Ziduri si Taluzuri

Commentaires