Beneficiile unei Saltele Celulare pentru Fundatie

De Andrew Lees, în 22.02.2021 02:33:07

O saltea celulara realizata din materiale geosintetice intr-o fundatie poate sa fie o solutie economica si o alternativa "verde" la fundatiile clasice si consolidarea pamantului pe terenuri foarte slabe.

Confruntati cu provocarile de a construi un terasament pe terenuri slabe sau cu caracteristici variabile, cum sunt argilele, malurile, nisipurile si turbariile, inginerii geotehnicieni au cateva variante.

Cea mai simpla abordare este aceea de a excava si a inlocui pamantul slab cu umputura de calitate. In orice caz, aceasta abordare poate sa nu fie practica daca depozitele au grosime mare. Este de asemenea costisitoare, dureaza mult si nu este o solutie prietenoasa mediului inconjurator.

Alternativa ar fi imbunatatirea caracteristicilor pamantului prin amestecul in adancime de lianti chimici. In timp ce aceasta solutie este mai prietenoasa cu mediul decat varianta de "a sapa si inlocui", deoarece reduce cantitatea de material bun care trebuie adus din alta parte, nu este potrivita pentru toate tipurile de pamant si apare si riscul degradarii pamantului tratat daca zona este expusa ciclurilor frecvente de umezire - uscare. Pamantul tratat poate sa constituie o bariera pentru apa subterana si apare riscul trecerii chimicalelor in cursurile de apa.

Pilotii, coloanele vibrate din piatra sau beton sunt alte optiuni, dar acestea sunt mult mai scumpe si, la fel ca in cazul amestecurilor de pamanturi, instalatiile grele si echipamentele necesare executarii pot intampina probleme de functionare pe terenurile slabe.

Saltelele celulare pentru fundatii realizate din geosintetice

Saltelele celulare pentru fundatii realizate din geosintetice reprezinta alternative incercate si testate care au fost folosite in sustinerea structurilor de pamant pe terenuri slabe inca de la inceputul anilor 1980. Saltelele celulare pentru fundatii au de obicei 1 metru grosime si sunt diferite de "geocelulele" de 100 - 200 mm grosime, care se utilizeaza pentru control erozional, cresterea vegetatiei si aplicatii de trafic.

O saltea celulara pentru fundatie cuprinde "celule", construite din geogrile, umplute cu material granular pentru crearea unei platforme rigide pentru fundatie. Aceasta atenueaza efectele tasarilor diferentiate, reduce deplasarile laterale si poate creste capacitatea portanta pentru imbunatatirea stabilitatii, fapt care poate creste viteza de constructie a terasamentului.

Tensar Ground Coffee episodul 2: Andrew Lees este inapoi in bucataria lui in aceasta saptamana, realizand un experiment simplu care arata beneficiile unei saltele celulare pentru fundatii

De obicei nu este necesara excavarea si indepartarea pamantului din baza; salteaua este construita direct pe terenul slab. Daca este necesar, dupa umplere, se pot instala cu usurinta drenuri fitil verticale pentru accelerarea consolidarii.

Spre deosebire de piloti sau amestecul pamanturilor pentru care sunt necesare utilaje si echipamente grele, saltelele celulare pentru fundatii pot fi asamblate manual, fiind posibil astfel sa fie construite usor si rapid sute de metri patrati pe zi, indiferent de conditiile meteorologice.

Sunt de asemenea mai ecologice deoarece elimina riscul contaminarii apelor subterane si nu formeaza o bariera pentru curgerea acestora . In plus, acestea permit utilizarea materialelor de umplutura mai ieftine cum sunt materialele reciclate obtinute din demolari.

stratum-robroystonSalteaua Celulara TensarTech Stratum pentru fundatii, de la Tensar, este realizata dintr-o baza de geogrile TriAx si geogrile uniaxiale care sunt utilizate pentru formarea peretilor verticali ai celulelor triunghiulare.

TensarTech Stratum sustine terasamentul pentru un drum in Glasgow

Alegerea Saltelei celulare TensarTech Stratum pentru fundatii in locul imbunatatirii terenului prin amestecul pamantului in adancime, pentru sustinerea terasamentului unui drum nou, a condus la economisirea a 0,5 M GPB intr-un proiect la Robroyston, Glasgow care a fost finalizat la inceputul anului 2020.

Filmarea cu drona a sistemului TensarTech Stratum care a fost construit in Robroyston in 2019.

Drumul face legatura intre noua statie de cale ferata din Robroyston cu autostrada M80 si un mare cartier rezidential. Condițiile dificile de teren, cuprinzând argila inghetată la suprafața terenului rambleiat, care conținea buzunare mari și dese de turbă, au necesitat o soluție tehnică pentru a reduce tasarea diferențiata a terasamentului. Realizarea de piloti forati pentru terasamentul lung de 580 m ar fi fost prohibitiv de costisitoare, iar planul inițial de amestecare a pamantului in adancime ar fi consumat timp și ar fi fost complex, cu riscul de a contamina cursurile de apă și apele subterane din apropiere.

Lucrând cu Consiliul Local Glasgow și contractorul Luddon Construction, Tensar a oferit un design alternativ, sigur, utilizând TensarTech Stratum.

Subcontractantul Foster Contracting a instalat manual până la 1.500 mp de saltea de fundație celulară cu celulele umplute cu material de demolare reciclat compactat (echivalent cu tipul 6F2) pe saptamana. A creat astfel o fundație continua rigidă cu grosimea de 1,3 m, îmbunătățind stabilitatea, mărind capacitatea portantă și reducând tasarea diferențiata, si care acționeaza si ca un strat de drenaj. Succesul său a fost verificat prin monitorizarea amplă a terasamentului, aratand că tasarile diferențiate sunt chiar mai mici decât se prevedea.

Subiecte:saltele celulare pentru fundații

Commentaires