O scurtă istorie a geogrilelor Tensar

De Jonathan Cook, în 26.01.2021 06:52:00

Anii 1970 au marcat o revoluție în construcția structurilor de sprijin și a drumurilor, prin inventarea geogrilelor polimerice de catre Tensar.

Funcția principală a unei geogrile este stabilizarea mecanică a materialelor granulare, consolidarea pantelor și constructia structurilor de sprijin; asigurarea accesului sigur pe terenuri slabe; reducerea grosimii stratului agregate în structurile rutiere și creșterea capacității portante a terenului sub drumuri și căi ferate.

Tensar Ground Coffee Episodul 1 - Prelegerea Mercer

Dr. Brian Mercer: Tatăl geogrilei

Geogrile au fost inventate de dr. Brian Mercer, care a brevetat procesul Netlon de extrudare a plasticului topit în grile, în anii 1950, inaintea  țeserii fibrelor polimerice. S-au dovedit populare în multe industrii, inclusiv ingineria civilă.

Mercer
Brian Mercer demonstrând proprietățile Netlon lui Salvador Dali
 

Mercer a văzut potențialul unei utilizări mai largi a geogrilelor în ingineria civilă, dacă le-ar face mai puternice și mai robuste, și a început să dezvolte o modalitate de a obtine aceste îmbunătățiri.

Persistența sa a dat roade în 1978, odată cu inventarea revoluționarului „proces Tensar”. Acesta a întins grila pentru a alinia moleculele polimerului în nervuri și prin joncțiuni, astfel sporind rezistența și durabilitatea.

Geogrila Tensar isi dovedește eficienta chiar de la prima aparitie

Geogrile Tensar au fost încercate pentru prima dată în 1980, la constructia unei structuri de sprijin temporara care să susțină calea ferată la Newmarket Silkstone Colliery, Yorkshire. Geogrila uniaxială a fost utilizată pentru consolidarea deșeurilor miniere, stabilizând terasamentele, în timp ce geogrila biaxială a stabilizat agregatele de dedesubt.

Silkstone-colliery-tensar

Geogrile Tensar au fost testate pentru prima dată la Silkstone Colliery, Yorkshire, în 1980.

Performanța a depășit toate așteptările. In ciuda faptului ca 300 de tone de deșeuri sunt transportate pe calea ferată în fiecare oră, nu a aparut nicio tasare vizibilă în trei ani. Fascinația cu ceea ce „un pic de plastic” ar putea realiza a facut ca geogrile Tensar sa fie prezentate în programul BBC Tomorrow’s World, care poate fi vizualizat aici.

Succes și evoluție continuă

De atunci, geogrilele Tensar au fost utilizate la nivel global in mii de proiecte pentru a construi structuri de sprijin din pamant armat cu o durată de viață de până la 120 de ani și pentru a sustine drumurile, căile ferate și zonele cu trafic ridicat, economisind semnificativ timp și bani față de metodele alternative.

Tensar-TriAx

Geogrila Tensar TriAx a fost lansată în 2007.

Geogrilele au continuat să evolueze, prin lansarea in 2007 a geogrilei cu rețea hexagonală, TriAx. Pentru drumuri, agregatele stabilizate cu TriAx oferă structuri rutiere performante, care sunt considerabil mai subțiri, durează mai mult, utilizează mai puține materiale și permit reutilizarea materialelor de umputura de calitate scăzută rezultate din santier, reducând drastic impactul asupra mediului.

Angajamentul nostru pentru cercetare și dezvoltare

Reputația noastră internațională pentru inovație se bazează pe angajamentul nostru față de cercetare și dezvoltare din ultimii 35 de ani. Am investit sume importante de bani în proiecte de cercetare din întreaga lume, cu parteneri printre care Universitatea din Nottingham, Universitatea din Minnesota, Universitatea Tehnică Cehă Praga, Laboratorul de Cercetări în Transporturi din Marea Britanie și Corpul de Ingineri al SUA.

US Corps

Corpul Inginerilor al SUA a efectuat numeroase teste de performanță la scara completa cu geogrile Tensar in structurile rutiere.

Geogrila Tensar: o inovație revoluționară

Mercer, distins în 1984 cu Premiul MacRobert al Academiei Regale de Inginerie pentru inovație, era convins că Tensar va fi revoluționar. La aproape 20 de ani de la moartea sa, el s-a dovedit a avea dreptate: în 2013, Tensar a fost numit una dintre invențiile britanice ale secolului XX, alături de alte inovații, inclusiv Mașina universală a lui Alan Turing.

Moștenirea lui Mercer este cu siguranță aici pentru a rămâne. Geogrilele vor continua să facă „imposibilul, posibilul”, ajutând la obtinerea infrastructurii potrivite pentru secolul 21 și nu numai.

Geogrile Tensar: Aplicații pe scară largă

Geogrilele și geotextilele noastre inovatoare si cu performante ridicate oferă abordări alternative metodelor tradiționale. De ele au beneficiat mii de proiecte din întreaga lume, de la infrastructura rutieră, feroviară și aeroportuară până la locuințe, clădiri comerciale, depozite de deșeuri, utilități și energie.

Fujirah Walls

Sistemul TensarTech TW1 de la Tensar a fost utilizat pentru a construi structuri de sprijin din pamant armat cu o înălțime de până la 60 m pentru autostrada Fujairah care leagă Dubai de Al Fujairah, EAU.

Cu o echipă de experți in servicii tehnice și o rețea internațională de parteneri pentru distribuție, oferim, de asemenea, asistență profesională și consultanta imparțiala pentru proiecte, de la selecția produselor și proiectare, până la consulatnta la executie pe santiere.

 

Suntem aici pentru a vă ajuta

Găsirea soluțiilor care reduc costurile de construcție și oferă valoare adăugată este prioritatea noastră principală. Vă rugăm să luați legătura cu noi pentru a discuta despre modul în care vă putem ajuta să economisiți bani, să accelerați construcția și să prelungiți durata de funcționare a următorului dvs. proiect.

Hai să vorbim?

Subiecte:Istoria Tensar

Commentaires