Drenajul este un aspect cheie atunci când se proiectează lucrări de terasamente, inclusiv structuri de pamant armat, folosind umplutură de argilă compactată.
Mișcarea terenului și instabilitatea taluzului de pamant pot fi cauzate de modificări ale efortului total și, de asemenea, de modificări ale presiunii din pori, cum ar fi după precipitații când presiunea din pori poate crește
Diferența dintre efortul total și presiunea porilor o reprezinta „efortul real” care controlează comportamentul pamantului, cum ar fi rezistența la forfecare, compresia și deformarea. Efortul efectiv este, prin urmare, o măsură a sarcinii pe care o poate suporta un sol.
Sub pânza freatică, presiunea din pori este pozitivă; în terenurie uscate, presiunea interstitiala este zero; deasupra pânzei freatice, pamantul poate rămâne saturat datorită creșterii capilare, dar cu presiune negativă a porilor (aspirație). Mai sus, pamantul devine parțial saturat iar aspirația continuă să crească deoarece moleculele de apă sunt atrase de particulele de pamant și generează tensiune superficială între ele. Acest lucru atrage particulele împreună, dând rezistență pamantului.
Un bun exemplu în acest sens este nisipul umed dintr-un castel de nisip. Nisipul va rămâne umed pe termen scurt datorită aspirației, ceea ce crește efortul efectiv și ține granulele de nisip împreună. Cu toate acestea, în timp, pe măsură ce nisipul se usucă, aspirația se pierde și castelul de nisip se va prăbuși. De asemenea, se va prăbuși dacă se adaugă mai multă apă, deoarece presiunea din pori va crește iar efortul real se va reduce, provocând o pierdere a rezistenței.
"Ground Coffee" - Episodul 6. Andrew se află la groapa cu nisip săptămâna aceasta, explicând importanța presiunii negative a porilor in castelele de nisip.
Este foarte important să se ia în considerare presiunea negativă a porilor atunci când se proiectează lucrări de terasamente, inclusiv structuri de pamant armat, în special atunci când se utilizează umplutură de argilă bine compactată.
Umplutura din argilă compactată, conform specificațiilor de lucrări de terasamente, este probabil să aibă o presiune negativă a porilor până la înălțimi considerabile. Este posibil ca presiunea porilor să devină pozitivă doar la baza structurilor foarte înalte (mai mult de 10 m până la 15 m înălțime) sau la înălțimi mai mici dacă argila a fost pe partea umedă și, prin urmare, moale în timpul punerii in opera.
Aspirația este de obicei ignorată în proiectare și astfel oferă o marjă suplimentară împotriva cedarii sau a performanței slabe a structurii. Ca urmare, este o idee bună să mențineți aspirația pe termen lung.
Aceasta înseamnă încorporarea drenajului pentru a preveni contactul prelungit al umpluturii de argilă cu apa liberă care o va satura, va reduce efortul real și va duce la pierderea rezistenței (și potențial va conduce la cedare).
Drenajul intern al taluzului trebuie să lase apa să se scurgă și să nu lase apa să intre , să fie proiectat să intercepteze fluxul de apă subterană și să fie liber, permițând apei să se scurgă ușor, rămânand „uscat” in cea mai mare parte a timplului. De asemenea, trebuie prevenita scurgerea scurgerea în umplutură (scurgerea trebuie gestionată dedrenurile de apă de suprafață, pentru a evita baltirea).
Orice mișcare a unei structuri de pamant are potențialul de a perturba sau chiar de a inversa căderea unui dren, ceea ce ar putea duce la curgerea apei înapoi – lucru demn de luat în considerare atunci când specificați regimurile de întreținere.
Geosinteticele sunt utilizate la taluzurile de pamant armat, cu umplutură de argilă iar, în unele cazuri, straturile de armare încorporează un geotextil de drenaj pentru a reduce presiunea excesivă a porilor.
Centrul de sănătate Eastwood - Executie taluz din argila
In situații obisnuite, argila este compactată conform specificațiilor corespunzatoare pentru lucrări de terasamente si orice straturi de drenaj fin distanțate în mod regulat ar putea permite apei sa pătrundă bine în umplutură. Acest lucru ar putea crește presiunea din pori, provocând umflare și înmuiere.
Este mult mai bine să încorporați drenajul intern în spatele armării cu geogrile. Acest lucru va intercepta debitul de apa subterana iar atunci când este combinat cu drenuri adecvate de suprafață pentru colectarea scurgerilor poate reduce riscul de cedare a taluzului.
Diagrama -Debitul apei subterane in structurile de pământ armat
Sisteme TensarTech - Ziduri si taluzuri
Cu o experienta de 30 de ani în construcții, proiectare și produse inovatoare ca de ex. geogrila, sistemele Tensar de structuri de sprijin, permanente și temporare, oferă ogama variata de tipuri de fatada și opțiuni de construcție potrivite utilizării finale, locației și duratei de viață solicitate.
Soluțiile noastre de structuri de sprijin includ sisteme de blocuri modulare din beton prefabricat, așezate uscat (cu opțiunea de a adăuga finisaje arhitecturale, de zidărie sau cărămidă); sisteme de panouri prefabricate din beton; gabioane și unități robuste potrivite pentru medii marine agresive. Soluțiile noastre detaluzuri de pamant armat pot crea pante inierbate cu unghiuri de până la 70˚.
Pentru mai mukte informatii privind aceste sisteme, vizitati sectiunea structuri de sprijin din pamant si taluzuri armate click aici.