Structurile de sprijin sunt de mai multe tipuri, forme și dimensiuni - de la structuri gravitationale simple pana la structuri pe piloti forati si ziduri de pamant armat care utilizeaza geogrile - pentru a corespunde unei game largi de cerinte ale proiectului și condițiilor din șantier.
În ultimul meu blog, m-am uitat la elementele de bază ale structurilor de sprijin, ce fac, cum funcționează și cum sunt proiectațe. De data aceasta, voi oferi o scurtă prezentare generală a principalelor tipuri de structuri de sprijin disponibile și voi oferi o perspectivă asupra modului în care funcționează, precum și asupra beneficiilor și a limitărilor acestora.
"Ground Coffee" - Întreabă-l pe Andrew: Andrew Lees explorează diferitele tipuri de structuride sprijin existente.
Structurile gravitaționale sunt cele mai simple și mai vechi tipuri de structuri de sprijin. Construite din zidărie, cărămidă, blocuri de beton prefabricat sau din beton monolit, aceste structuri rezistente la uzura se bazează pe greutatea lor mare pentru a rezista la răsturnarea și alunecarea cauzate de presiunea laterală (vezi ultimul meu blog) de la pamantul din spatele lor.
Tipuri de structuri de sprijin
Sursa: AsmithNJIT in en.Wikipedia
Structurile gravitaționale sunt de obicei mai largi la bază, cu fețe înclinate, permițându-le să reziste la presiunile laterale mai mari ale pământului in adâncime. Aceasta înseamnă că, deși sunt ușor de construit și adecvate pentru înălțimi de până la aproximativ 3 m, daca sunt mai inalte ele tind să ocupe prea mult spațiu și pot ajunge să fie prea grele pentru pamantul de dedesubt, ceea ce conduce la cedarea capacității portante. Acest lucru poate duce la prabusirea pamantului care este reținut de zid.
Zidurile in consola sunt executate din beton armat, cu o fundație în formă de L sau în formă de T inversat. Efortul vertical din spatele structurii este transferat pe fundație, prevenind răsturnarea datorata presiunii laterale a pământului.
Sursa: AsmithNJIT in en.Wikipedia
În plus, o fundație în formă de T beneficiază de greutatea pamantului (și, prin urmare, de efort vertical) în fața structurii, oferind o stabilitate suplimentară. Fundațiile cuprind uneori la baza un „reazem” care se fixeaza în pământ pentru a preveni cedarea din alunecare.
Un mare avantaj al structurilor de tip consola este că odata construite ocupă puțin spațiu și sunt ideale pentru înălțimi de până la 5 m. Cu toate acestea, construcția necesită spațiu în spatele zidului astfel ca acestea nu sunt deosebit de potrivite pentru pantele existente, cu excepția cazului în care se asigură suport temporar pe durata execuției.
Zidurile de sprijin încastrate sunt utilizate pentru a forma structuri subterane aproape de suprafață, cum ar fi subsoluri, parcări și stații de metrou. Pot fi uriașe – de exemplu, la stația de metrou Westminster de pe Linia Jubilee din Londra, aproape de Parlament, acestea au 40 de metri adâncime.
Acestea sunt construite folosind o serie de metode diferite, în funcție de condițiile terenului, de cât de etanșă trebuie să fie sapatura, de construcție (adică timpul, costul și metoda de excavare) și adâncimea necesară.
Sursa: Störfix in en.Wikipedia
Pentru săpăturile adânci, metodele includ pereți diafragmă și panouri precum și piloți din beton forați, unde piloții sunt fie secanti, fie instalați unul lângă altul (adiacenti). Pentru săpăturile de mică adâncime și temporare, se utilizeaza palplanse în mod obișnuit, așa cum se arată în imaginea de mai sus.
Zidurile de sprijin încastrate acționează ca niște pereți în consolă, extinzându-se mai adânc decât sapatura pentru a profita de presiunea pasivă a pământului de dedesubt ca sa contracareze cel puțin parțial presiunea activă a pământului care se exercită asupra zidului de deasupra. Suportul suplimentar este asigurat prin sprijinirea internă – de obicei din placa de fundare , radier și orice plăci intermediare de planseu – sau prin ancore de pamant instalate prin structura.
În sfârșit, dar nu în ultimul rând, există structuri de pământ armat, uneori denumie structuri de pământ stabilizat mecanic, care utilizeaza straturi de geogrilă pentru consolidarea pamantului, crescând capacitatea portantă și crescând rezistența la tasare diferențiată. Voi discuta mai detaliat despre aceste structuri data viitoare...
Sistemele de ziduri si taluzuri de pământ armat TensarTech includ sisteme de blocuri modulare din beton prefabricat (cu opțiunea de adăugare de finisaje arhitecturale, din zidărie sau cărămidă); panouri prefabricate din beton; gabioane și structuri pe piloti și unități robuste potrivite pentru medii marine agresive. Soluțiile noastre pentru taluzuri de pamant armat pot crea pante inierbate cu unghiuri de până la 70˚.