De la Marele Zid Chinezesc până la Autostrada Dubai-Fujairah, versatilitatea, stabilitatea și rezistența pamantului armat au fost folosite de constructori și ingineri pentru a executa structuri de sprijin durabile.
De data aceasta mă concentrez pe un tip de zid de sprijin agreat de Tensar: structuri din pamant armat, cunoscute și ca structuri din pământ stabilizaț mecanic.
Tensar Ground Coffee „Întrebați-l pe Andrew”: Andrew Lees analizează modul în care funcționează structurile din pamant armat (sau zidurile de pământ stabilizate mecanic).
Pamant armat: incercat si testat
Oamenii au construit de mii de ani structuri din pamant armat. Unul dintre cele mai cunoscute exemple din antichitate - din care o parte este încă în picioare - este Ziggurat, templul piramidal in trepte , cu o vechime de 3.000 de ani din orașul Dur-Kurigalzu in Mesopotamia (acum Irak), construit din pamant armat cu stuf. Și Marele Zid Chinezesc, construit în jurul anului 200 î.Hr., este un zid de pamant armat pe două fețe, cu un amestec de argile și pietrișuri între cei doi pereți armati cu ramuri din arbustul Tamarisk.
Marele Zid Chinezesc din Mutianyu, la nord-est de Beijing
© Ron Gatepain (Partenr editorial Britannica)
Structurile moderne de pamant armat pot folosi geogrila în loc de vegetație dar conceptul este același: armarea crește capacitatea portantă a pamantului și crește rezistența sa la tasare. Straturile de geogrile sunt conectate mecanic la fațada care cuprinde blocuri și panouri prefabricate din beton, gabioane și pereti etansi, în funcție de cerințele estetice ale proiectului.
Geogrilele Tensar PEID pot lucra cu o gamă largă de materiale, economisind timp și bani.
Un mare avantaj al utilizării geogrilelor, în special al celor din PEID fabricate de Tensar - este că acestea funcționează cu o gamă largă de materiale, având posibilitatea utilizării umpluturilor locale din amplasament și a deșeurilor de produse, cum ar fi cenușa combustibilă pulverizată. Aceasta este o modalitate excelentă de a reduce impactul asupra mediului al unui zid de sprijin; in plus poate reduce durata și costul lucrarilor.
Structuri din pamant stabilizat mecanic
Cititorii obișnuiți vor cunoaște conceptul de stabilizare mecanică în straturi granulare pentru drumuri și platforme dar fenomenul joaca si un rol important la zidurile de sprijin.
Inclestarea mecanică aparuta sub încărcare - în acest caz, prin compactarea umpluturii din spatele ziduluii - face ca particulele granulare să pătrundă parțial și să se proiecteze prin ochiurile geogrilei, care le confinează, crescând și mai mult rezistența și stabilitatea structurii.
O abordare flexibila
Spre deosebire de alte structuri de sprijin, zidurile din pamant armat nu sunt doar robusti ci sunt și flexibili, proiectați pentru a se adapta mișcărilor pamantului pe durata execuției și câțiva ani după aceea.
De exemplu, la proiectul de amenajare A14 din Cambridgeshire, finalizat la începutul anului 2020, zidurile de sprijin Tensar din pamant armat au experimentat până la 50 mm deplasare pe verticală, pe durata execuției - fără a afecta performanța sau aspectul fatadei structurii. Acestea au fost, de asemenea, concepute pentru a rezista la tasari pe termen lung de până la 100 mm ale pământului inghetat, puternic supraconsolidat și foarte variabil, argila Oxford și argila Kimmeridge de dedesubt.
Această flexibilitate este binevenita în regiunile seismice. Există multe exemple de ziduri din pamant armat stabile care au rămas in picioare în timpul cutremurelor, în timp ce alte structuri de sprijin au cedat.
Limita este cerul
Dacă se folosește umplutură de calitate, nu există o înălțime maximă la care să poată fi construit un zid de sprijin - deși există desigur o limită la cât de mult pot susţine pamanturile de fundare.
De exemplu, sistemul TensarTech TW1 a fost utilizat pentru a construi structuri cu un singur nivel de până la 22 m înălțime sau cu doua niveluri, de 40 m înălțime (fiecare din cele două niveluri avand 20 m înălțime) dar și un zid de 60 m înălțime, cu trei niveluri - cel mai înalt pe care Tensar l-a proiectat vreodată.
Rezistenta, durabilitate, versatilitate
Structurile de sprijin din pamant armat sunt rezistente și durabile, cu impact redus asupra mediului, sunt ușor de construit - reducând costurile de construcție cu până la 75% și reducând la jumătate durata de execuție, în comparație cu alte soluții. De asemenea, necesită întreținere minimă si au o durată de viață proiectata de până la 120 de ani.
Nu este de mirare că pamantul armat a devenit un mod standard de construire a zidurilor și a culeelor de pod la drumuri și căi ferate (precum și de executare de structuri de pământ în cadrul proiectelor rezidențiale, comerciale și industriale), în locul metodelor tradiționale care implică frecvent beton armat si executie de piloni.
Sisteme Tensar de ziduri si taluzuri
Sistemele TensarTech din pamant armat includ beton prefabricat, sisteme de blocuri modulare așezate "uscat" (cu opțiunea de a adăuga finisaje arhitecturale, zidărie sau cărămidă); panouri prefabricate din beton; ziduri de gabioane și unități robuste potrivite pentru medii marine agresive. Soluțiile noastre de taluzuri din pamant armat pot crea pante inierbate cu unghiuri de până la 70˚.
Pentru mai multe detalii, vizitati paginile din site-ul nostru referitoare la ziduri de sprijin si taluzuri armate din pamant.
Aveți vreo întrebare deosebita despre constructiile geotehnice?
Trimiteți-ne un e-mail la info@tensar.co.uk și răspunsul la întrebarea dvs. poate apărea într-un episod viitor din Tensar Ground Coffee!
Cititi si: